Bar Polska Pyra. Smaczniejszej pyry w życiu nie zjadłem! | Gdzie dobrze zjeść?

To czysta przyjemność opisywać swoją wizytę w tak niepozornym, a przy okazji tak smacznym miejscu jakim jest bez wątpienia Bar Polska Pyra w Poznaniu przy ulicy Garbary 125 (tuż przy dworcu PKP).

Jest niedziela, więc tradycyjnie wybieram się na poszukiwania niekonwencjonalnych miejscówek, w których można smacznie i w sensownej cenie zaspokoić swój apetyt. Jak zawsze w mojej kulinarnej podróży, tym razem po Poznaniu, towarzyszy mi moja dziewczyna Ewa.

Chciałem rozpocząć to zdanie od słów “bierzemy kartę menu do ręki” ale tutaj karty nie wzięliśmy, bo ta cała zamieszczona jest nad baro-kuchnią, dzięki czemu na wejściu możemy się zapoznać z kulinarnymi propozycjami Polskiej Pyry.

Pyra z gzikiem

W menu królują głównie wariacje tradycyjnych polskich potraw takich jak bigos, wątróbka czy chociażby karkówka z grilla. Oczywiście w karcie nie brakuje odnoszących się bezpośrednio do nazwy lokalu polskich pyr, na które właśnie zdecydowała się Ewa. Ja wybrałem zachwalaną od wejścia przez panią kucharkę, zajmującej się na moje oko dosłownie wszystkim w tym miejscu, wątróbkę drobiową po ichniemu podaną oczywiście w zestawie z ogromna pyrą przekrojoną na pół.

Zdjęcia idealnie oddają smak i rzeczywisty wygląd serwowanych dań. Porcje tutaj są na tyle duże, że będąc głodnym bez bicia przyznam, że miałem spory problem ze zjedzeniem wszystkiego. Smak jednak był na tyle wspaniały, że grzechem byłoby nie wszamać wszystkiego co było na talerzu.

Miejsce to ze względu na swoją lokalizację niekoniecznie przyciąga od samego początku, ponieważ jest dosłownie ściana w ścianę z dworcem kolejowym PKP i przez spore grono osób niepochodzących z Poznania na pierwszy rzut oka odebrane może zostać jako prost i chamski bar z dworca. Jednak nic bardziej mylnego! Na prawdę tej książki nie warto ocenić z góry po okładce.

Adam Bysiek

Niegdyś procowałem na antenie Rock Radia grupy Agora S.A. Ten magazyn prowadzę sukcesywnie od 2 lat. Głos marki Top Secret. Zapraszam Cię do posłuchania naszych audycji dostępnych w aplikacjach Spotify i iTunes. Pochodzę spod Krakowa, przez dwa lata mieszkałem w Warszawie, przez prawie pół roku na greckiej wyspie Rhodes, a aktualnie od 3 lat w Poznaniu. Miłośnik dobrej i smacznej kuchni, kocham podróże oraz nie wyobrażam sobie lata bez festiwali EDM. Dziennikarstwo to moja największa pasja w życiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *